Ik help jong volwassenen hun eigen koers te bepalen in een maatschappij vol keuzes en verwachtingen van anderen.

Ik help jong volwassenen hun eigen koers te bepalen in een maatschappij vol keuzes en verwachtingen van anderen.

Samen kijken we naar wie jij écht bent, zodat jij op basis daarvan doelen na kunt streven die jou de energie en voldoening geven waar je naar op zoek bent.

Stefan

"Hij heeft mij geholpen de lat niet te hoog willen leggen en mij het inzicht gegeven wat mijn waarden waren. En zo geleerd mijn eigen koers te varen. Ik zou het iedereen aanraden!"

Over mij:

In een wereld waar alles sneller en veeleisender wordt, help ik mensen de regie over hun leven terug te krijgen. Als vitaliteitskundige begeleid ik je in het vinden van balans, het ontdekken van je authentieke zelf en het realiseren van doelen die écht voor jou belangrijk zijn.


Of je nu op zoek bent naar meer energie, zin in de dag, consistentie in de sportschool of bij afslankdoelen, minder stress, beter slapen, om kunnen gaan met negatieve gedachten of het leren hoe je goede keuzes maakt in het leven, ik sta voor je klaar. Samen werken we aan jouw persoonlijke groei en welzijn, zodat je zult floreren (opbloeien) en beter kunt presteren op alle vlakken in je leven.

Bij het bepalen van jouw eigen koers draait het allemaal om het maken van autonome (vrijwillige) keuzes. Keuzes die niet alleen goed zijn, maar ook goed voelen en in lijn liggen met jouw waarden!

Zelf weet ik als geen ander hoe het is om véél te veel hooi op de vork te nemen om maar te kunnen voldoen aan de verwachtingen van een ander.

Daarom begrijp ik jouw uitdaging en coach ik jou met maatwerk, zodat jij het leven kunt leiden zoals JIJ dat wilt en daardoor zult floreren!

Jouw eigen koers

Veel mensen vinden het lastig om hun gewenste gewoontes vol te houden. En dat is niet gek!

We krijgen dagelijks zoveel mogelijkheden om ons te vergelijken met anderen, dat we daardoor onze lat telkens weer verleggen.

Het niet kunnen voldoen aan die verwachtingen leidt vervolgens tot negatieve emoties zoals schaamte of schuldgevoel, wat meestal gepaard gaat met het nastreven van (te) veel materialistische doelen zoals het werken aan je uiterlijk...

Met mijn achtergrond als (online) personal trainer weet ik maar al te goed hoeveel mensen hier mee bezig zijn en na verloop van maanden of jaren tóch weer terug lijken te vallen in hun oude patronen.

Het ontbreken een authentiek kompas die jou verteld wat jij écht nodig hebt om gelukkig te worden en voldoening te ervaren is hetgeen dat we vaak zien dat ontbreekt.

Je hoeft in veel gevallen dan ook niet harder te werken of beter je best te doen. Je wilt ontdekken in welke richting jouw kompas staat. Precies dat is wat we samen zullen gaan ontdekken!

Mijn missie is om jou te helpen om jouw eigen koers te bepalen in een maatschappij waarin we een overvloed aan keuzes en verwachtingen van anderen lijken te hebben, waardoor jij de voldoening en energie zult ervaren waar je naar op zoek bent!

Meer dan 220 ervaringen!

"Dit is een reis over jezelf, voor jezelf en naar jezelf."

Het mooiste aan dit programma vind ik dat er een volledig traject wordt gestart waarin alles meegenomen wordt.

Bart is een coach die altijd respectvol, zonder oordeel en met geduld coacht maar ook goed een spiegel weet te geven wanneer dit nodig is.

Hij begrijpt waar hij het over heeft en weet dit goed over te brengen. Voor nu heb ik het traject afgesloten en heb ik het gevoel alsof ik in mijn eigen kracht sta op zowel fysiek gebied als mentaal.

Volledig in controle over de doelen die ik wil behalen en de keuzes die ik maak.

Dit is zoveel meer dan een traject voor het verbeteren van het fysiek.

Manon

"Ik weet beter wie ik ben en wie ik wil zijn"

Bij start was ik bewust van dat er dingen anders moesten, maar zonder een idee hoe precies.

Tijdens mijn traject ben ik veel inzichten rijker geworden. Een aantal voorbeelden van inzichten die ik mijn hele leven in kan blijven zetten zijn:

- Mijn waarden en competenties

- Hoe ga ik met stress om

- Hoe ga ik met negatieve gedachtes om

- Hoe haal ik doelen, plan ik en houd ik gewoontes vol

- Hoe leef ik mijn beste leven en wanneer is het voor MIJ goed genoeg

Het is een greep uit het zeer complete programma, waarin Bart je op een toegankelijke en prettige manier ondersteunt met zijn brede kennis.

Bob

"Ik zie nu in wie ik ben en wat ik te bieden heb."

Ik begon met als hulpvraag: hoe te periodiseren? Niet wetende dat er zoveel meer belangrijk is tijdens het realiseren van een goed fysiek.

Tijdens de coaching hebben we samen gekeken naar wat mijn sterke kanten zijn en waar ik eventueel nog aan zou kunnen werken. Ook als het even tegen zat met bepaalde dingen in het leven gaf Bart altijd handvatten om hiermee om te gaan.

Als persoon was Bart heel enthousiast en inspirerend en stelde altijd diepe kritische vragen, waardoor jezelf echt aan het nadenken kwam. Heel waardevol.

Deze coaching zou ik iedereen aanraden die serieus met krachttraining bezig is en zichzelf in allerlei opzichten wil verbeteren.

Annejan

Blogartikelen

Motivatie: de drijvende kracht achter ons gedrag

Motivatie: de drijvende kracht achter ons gedrag

October 09, 20244 min read

Motivatie wordt vaak verkeerd begrepen. Wat is het precies? Waarom heeft het zoveel invloed op ons gedrag? En hoe kan het dat de ene persoon meer motivatie lijkt te hebben dan de andere? In dit artikel geef ik je inzicht in deze vragen, gebaseerd op de Zelfdeterminatietheorie (ZDT) en de Psychologische Basisbehoeftentheorie (PBNT).

Wat is motivatie en hoe ontstaat het?

Motivatie is de kracht die ons aanzet tot actie. Volgens de PBNT, een onderdeel van de ZDT, ervaren mensen meer motivatie en welzijn wanneer hun drie psychologische basisbehoeften — autonomie, competentie en verbondenheid — worden bevredigd. Andersom geldt dat het niet vervullen van deze behoeften leidt tot minder motivatie en een slechter welzijn.

Wanneer we dingen doen die passen bij onze waarden, wanneer we betekenisvolle relaties hebben, en wanneer we ons competent voelen, neemt onze motivatie toe. Dit zorgt ervoor dat we beter presteren en ons gelukkiger voelen.

Het ZDT motivatiecontinuüm: gecontroleerde motivatie

Vroeger werd gedacht dat belonen of straffen dé manier was om mensen te motiveren. Onderzoek heeft echter aangetoond dat dit niet altijd werkt. Een klassiek voorbeeld is het experiment waarbij kinderen beloond werden voor het maken van een tekening. In plaats van meer gemotiveerd te raken, verloren ze hun natuurlijke interesse in de activiteit.

Dit experiment laat een verschuiving zien van intrinsieke motivatie (de activiteit zelf is leuk) naar externe motivatie (de beloning is de drijfveer). Hieruit blijkt dat niet alleen de hoeveelheid motivatie belangrijk is, maar ook het type motivatie.

Soms weten we niet waarom we iets doen. We doen het wel, maar het voelt doelloos of niet interessant. Dit noemen we amotivatie. Daarnaast zijn er mensen die zich laten drijven door negatieve gevoelens zoals schaamte of schuld. Dit heet geïntrojecteerde motivatie, en we zien deze vorm steeds vaker voorkomen, vooral door de druk van sociale media.

Het ZDT motivatiecontinuüm: autonome motivatie

Hoe meer onze motivatie geïnternaliseerd is, hoe duurzamer deze wordt. Dit betekent dat niet alleen intrinsieke motivatie duurzaam is; ook extrinsieke motivatie kan dat zijn, zolang het in lijn is met onze waarden.

Stel, je hebt een baan die misschien niet je droombaan is, maar je vindt het belangrijk om voor je gezin te zorgen. Dit is een voorbeeld van geïntegreerde motivatie. Je doet het niet omdat je het leuk vindt, maar omdat het past bij je normen en waarden. Deze vorm van extrinsieke motivatie is duurzaam omdat je er vrijwillig voor kiest.

Geïdentificeerde motivatie is weer een andere vorm van extrinsieke motivatie. Hierbij hecht je waarde aan de uitkomst van een doel. Een voorbeeld is sporten omdat je weet dat het goed is voor je gezondheid. Het verschil met geïntegreerde motivatie is dat sporten niet per se onderdeel van je identiteit is, maar je wel de voordelen ervan inziet. Wat mij betreft kunnen we de termen intrinsiek en extrinsiek vergeten en zouden we willen kijken naar autonoom (vrijwillig) of gecontroleerd (opgelegd).

motivatie continuüm

Kan motivatie meer of minder worden?

Motivatie kan fluctueren. Er zijn twee manieren waarop motivatie beïnvloed kan worden: door het bevredigen of frustreren van onze psychologische basisbehoeften, en door de betekenis die we aan situaties geven.

Als je dingen doet waar je zelf voor hebt gekozen, als je betekenisvolle relaties hebt, en als je je competent voelt in wat je doet, neemt je motivatie toe. Daarnaast kan het veranderen van de betekenis die je aan een situatie geeft ook je motivatie veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een moeilijke week waarin je even de motivatie verliest. Door terug te denken aan het grotere doel dat je hebt gesteld, kun je jezelf weer opladen en gemotiveerd raken.

Verschillende vormen van motivatie

Motivatie kan verschuiven van gecontroleerd naar autonoom, en andersom. Stel je voor dat je altijd met plezier 10.000 stappen per dag zet. Opeens veranderen er dingen in jouw leven en begint dit een verplichting te worden, en voel je je schuldig als je maar 9.000 stappen hebt gehaald. Wat eerst een vrije keuze was, verandert in een 'moetje'. Hier verschuift dus de motivatievorm van waarden-gedreven naar interne druk.

Andersom kan het zo zijn dat je die 10.000 stappen per dag altijd zette om zo een schuldgevoel te voorkomen, omdat je dacht dat het zetten van veel stappen noodzakelijk is om af te vallen. Maar in een coachingstraject kwam je erachter dat je je in jouw ideale leven helemaal niet zoveel bezig wilt houden met dit soort doelen. Mogelijk liggen jouw waarden vooral bij helpen en iets betekenen voor de maatschappij. Wandelen kun je dan vooral doen als zelfzorg zodat je daarmee er voor anderen kunt zijn. Zo krijgt dezelfde actie ineens een hele andere betekenis.

Wil je meer weten over hoe je duurzaam doelen kunt bereiken zonder terugval in oude patronen? Plan dan een gratis gesprek in via deze link.

Back to Blog

Ik help je graag om jouw doelen te bereiken.

Hoe je duurzame doelen nastreeft

Ontdek waarom jouw doelen je niet de voldoening geven waar je naar op zoek bent en welke stappen je wilt volgen om dit wél te ervaren.

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief:

De Moeite Waard!

Iedere 9 dagen waardevolle inzichten en praktische tips zonder spam! Ontdek hoe jij je eigen koers kunt varen.

Even kennismaken?

Ben jij klaar om jouw eigen koers te gaan bepalen, waardoor jij meer voldoening en energie zult ervaren? Plan via onderstaande knop een vrijblijvende kennismaking in.

Ik help je graag om jouw doelen te bereiken.

Hoe je duurzame doelen nastreeft

Ontdek waarom jouw doelen je niet de voldoening geven waar je naar op zoek bent en welke stappen je wilt volgen om dit wél te ervaren.

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief: De Moeite Waard!

Iedere 9 dagen waardevolle inzichten en praktische tips zonder spam! Ontdek hoe jij je eigen koers kunt varen.

Even kennismaken?

Ben jij klaar om jouw eigen koers te gaan bepalen, waardoor jij meer voldoening en energie zult ervaren? Plan via onderstaande knop een vrijblijvende kennismaking in.

Privacy beleid | Algemene Voorwaarden

© Copyright 2022 www.barttoebes.nl - Alle rechten voorbehouden

Bart Toebes Coaching | Groenlo | info@barttoebes.nl | KvK 71361480