Krachttraining voor een waardig leven

Krachttraining voor een waardig leven?

December 30, 20245 min read

In onze maatschappij wordt vaak het idee gepromoot dat een sterk, slank of gespierd lichaam de sleutel is tot geluk en succes. We worden overspoeld met beelden van perfectie, waarbij het lijkt alsof het hebben van een sixpack of een goede kont de norm is voor een goed en waardig leven.

Interessant is dat juist mensen die zich al wat minder goed in hun vel voelen, vaak gevoelig zijn voor dit soort overtuigingen. Zij raken gemotiveerd door gevoelens van schaamte of schuld, of door het verlangen om trots op zichzelf te kunnen zijn.

In werkelijkheid houdt deze vorm van zelfafwijzing juist het gevoel van ontevredenheid in stand. Handelen vanuit wat we 'introjectie' noemen, staat haaks op wat we bij vitaliteit nastreven. Vitaliteit gaat over leven vanuit energie en het nastreven van doelen die voor jou waardevol zijn, niet over het voldoen aan opgelegde idealen.

Identiteitsvorming

Om maar gelijk tot de kern te komen: krachttraining kan absoluut bijdragen aan een waardig leven en daarmee aan meer energie, levensgeluk en motivatie!

Het zit ‘m in de koppeling met psychologische basisbehoeften. Van nature worden we niet gedreven door uiterlijk, maar door de ervaring van meesterschap, autonomie en betrokkenheid.

Niet alle doelen die je in je leven stelt hoeven per se leuk te zijn, maar ze moeten ook niet verschrikkelijk zijn. Als fitness voor jou echt verschrikkelijk is, moet je gewoon iets anders gaan doen!

Niemand heeft jou immers verteld dat je per se naar de sportschool moet gaan. Dat is een verhaal dat je jezelf vertelt. Best gek, toch? Want dat zou betekenen dat alle mensen die niet naar de sportschool gaan een minder goed leven hebben. Dat lijkt me sterk. ;)

Mensen zijn verhalenvertellers, en een verhaal dat past bij je waarden geeft je leven meer betekenis. Veel mensen kennen hun eigen waarden echter niet of nauwelijks, waardoor ze het verhaal van een ander overnemen.

Dat overnemen van verhalen leidt tot keuzes die uiteindelijk onze psychologische basisbehoeften frustreren.

Het helder in beeld hebben van je eigen waarden en doelen die daarbij aansluiten, zorgt voor meer vervulling en bevrediging van de basisbehoeften. Check bijvoorbeeld deze gratis video die ik hierover gemaakt heb: https://start.barttoebes.nl/basisdoelen-behalen-en-volhouden

Autonomie

Autonomie is het gevoel dat je zelf keuzes maakt die in lijn zijn met wat jij belangrijk of interessant vindt, zonder druk van buitenaf. Als je krachttraining niet super leuk vindt, kan het nog steeds belangrijk genoeg voor je zijn om het toch te doen. Bijvoorbeeld omdat je jezelf ziet als die fitte persoon die aan krachttraining doet. Het is een vorm van zelfexpressie.

Jouw waarden bepalen op welke manier jij je doelen nastreeft.

Iemand met waarden als openstaan voor verandering zou bijvoorbeeld kiezen voor veel variatie in de training, terwijl iemand die waarde hecht aan conservatisme eerder zou kiezen voor een stabiele, consistente aanpak.

Iemand met waarden in zelftranscedentie zou het doen als vorm van zelfzorg om zo beter anderen te kunnen dienen en iemand in zelfoptimalisatie die zou het doen om daarmee hele ambitieuze doelen na te streven (fit-fluencers anyone?).

Competentie

Het gevoel dat je sterker wordt of je techniek verbetert bij bijvoorbeeld een squat, is een ervaring van meesterschap. Deze groei bevredigt de basisbehoefte van competentie. Het proces is dan minstens net zo belangrijk als het resultaat zelf.

Merk je dat je vooral uiterlijk gedreven bent? Kijk dan eens hoe je jezelf verder kunt uitdagen, of juist de lat wat te verlagen wanneer je merkt dat je telkens teleurgesteld in jezelf raakt wanneer je bijvoorbeeld niet kunt voldoen aan 5 trainingssessies per week. Een ander idee is om bijvoorbeeld over te stappen naar powerlifting, een sport waarin de focus meer ligt op prestatie dan op uiterlijk.

Betrokkenheid

Als de sportschool een plek is waar je vaak met vrienden traint of waar je samen met anderen sport, kan krachttraining een mooi middel zijn om meer binding te ervaren. Voor de meeste mensen is krachttraining echter een individuele sport. En dat is prima, zolang je je binding maar uit andere domeinen van je leven haalt.

Rechtvaardigheid

Fitness kun je zelfs koppelen aan rechtvaardigheid. Rechtvaardigheid is nodig om goed samen te werken. Iets bijdragen aan de gemeenschap is in feite samenwerken. Als je bijvoorbeeld een biomechanica workshop geeft, draag je je steentje bij. Deze koppeling is echter meer relevant voor professionals dan voor recreanten.

Uiterlijk als doel?

Het klinkt misschien alsof je geen doelen mag hebben die gericht zijn op uiterlijk, maar dat is niet het geval. Dit kan zeker, mits je aan twee voorwaarden voldoet:

  1. Je intrinsieke doelen, zoals het nastreven van zelfexpressie, meesterschap, gemeenschap en relaties, zijn dominant in je leven, terwijl extrinsieke doelen zoals uiterlijk slechts aanvullend zijn.

  2. Gebruik uiterlijk als een middel om één van de psychologische basisbehoeften te bevredigen. Stel jezelf de vraag: “Wat kan ik met een fitter lichaam doen dat ik nu niet kan of niet zou durven?” Vaak ligt het antwoord niet in iets oppervlakkigs zoals ‘dan pas ik weer in die strakke broek’, maar eerder in iets diepers zoals ‘dan voel ik me meer gewaardeerd door mijn partner (competentie)’ of ‘dan kan ik laten zien dat ik goed voor mezelf zorg (autonomie)’.

Krachttraining voor een waardig leven?

Kortom, krachttraining kan een enorme verrijking zijn voor je leven en absoluut bijdragen aan jouw gevoel van waardigheid. Maar in de basis is het belangrijk om te ontdekken met welke intentie je aan jezelf gaat werken.

Zoals ik waarschijnlijk eerder heb gezegd:

“Het gaat er niet om wat je doet, maar om waarom je het doet.”

Doe je het omdat je het proces leuk vindt? Top!

Doe je het omdat het aansluit bij jouw persoonlijke waarden? Top!

Doe je het om een schaamte- of schuldgevoel te vermijden? Om jezelf te bewijzen?

Of omdat je bang bent je personal trainer teleur te stellen?

Als dat het geval is, is het tijd om dieper te kijken naar wat er écht speelt. Ontdek wat voor jou belangrijk is, en neem je stressoren weg. Misschien kom je tot de conclusie dat krachttraining niet bij je past. En dat is helemaal prima, zolang je keuzes maar vrijwillig zijn en niet voortkomen uit een gevoel van ‘moeten’.

Ervaring van Stefan van met de coaching

Het heeft mij geholpen de lat niet te hoog willen leggen, het me inzicht gegeven wat mijn waarden waren. En zo geleerd mijn eigen koers te varen Ik zou het iedereen aanraden! Lees verder.

Wil jij krachttraining duurzaam integreren in jouw leven?

Bekijk deze pagina voor meer informatie over 1:1 coaching of volg me op sociale media: Instagram | LinkedIn.

Back to Blog